KNMI niet eerlijk over aantal bevingen stad Groningen

Tenminste 11 bevingen ten onrechte aan buurgemeenten toegewezen

22 november 2016 - Uit analyse van @AardbevingNL blijkt dat de stad Groningen veel vaker getroffen is door een aardbeving dan de enkele die het KNMI noemt. In werkelijkheid is de hoofdstad van de gelijknamige provincie door tenminste 11 aardbevingen getroffen. Vooral sinds het jaar 2012 is er een sterke stijging waarneembaar in het aantal bevingen binnen de stadsgrens.

Datum Magnitude Epicentrum Door KNMI toegekend aan
28 september 0.9 Groningen Garmerwolde (Ten Boer)
28 mei 1.2 Groningen Garmerwolde (Ten Boer)
1 september 2014 0.5 Groningen Garmerwolde (Ten Boer)
26 juli 2013 0.9 Groningen Garmerwolde (Ten Boer)
6 juni 2013 0.9 Groningen Garmerwolde (Ten Boer)
1 mei 2013 0.9 Groningen Garmerwolde (Ten Boer)
27 oktober 2012 1.0 Groningen Garmerwolde (Ten Boer)
4 maart 2012 0.9 Groningen Garmerwolde (Ten Boer)
23 december 2011 1.1 Groningen Engelbert (Groningen)
19 augustus 2009 0.7 Groningen Middelbert (Groningen)
8 april 2000 1.2 Groningen Engelbert (Groningen)

De reden waarom het KNMI deze bevingen niet toekent aan de stad Groningen komt door de geautomatiseerde methode van toekennen van plaatsnamen aan aardbevingen. Het KNMI geeft aan dat zij een aardbeving toewijzen aan de stads- of dorpskern die het dichtstbij het epicentrum ligt. In het geval van deze 11 bevingen liggen andere dorpskernen dichterbij dan de kern van de stad Groningen, ondanks dat die bevingen zich binnen de Groningse stadsgrens bevinden. Deze methode verschilt met hoe andere seismologische diensten werken. Zo kent het Amerikaanse USGS aardbevingen alleen maar toe aan dorpen of steden met tenminste 1.000 inwoners. Mocht het KNMI deze werkwijze hanteren dan zou dit probleem zich niet hebben voorgedaan. Ook bij de methodes die Duitsland en België hanteren blijkt uit navraag van @AardbevingNL zouden deze bevingen aan de stad Groningen zijn toegekend.

Läslo Evers van het KNMI laat in een reactie aan @AardbevingNL weten op de hoogte te zijn van deze fout in de plaatsnaambepaling. Hij belooft te kijken naar “wat de mogelijkheden in onze software zijn”. Eerder liet Evers nog tegenover RTVNoord weten hier niet zoveel aan te kunnen doen. Vragen om de 11 bevingen alsnog toe te kennen aan de stad Groningen bleven onbeantwoord. Het KNMI past vaker aardbevingsdata later handmatig aan, veelal als gevolg van nader onderzoek door een seismoloog. Hierbij verschuiven coördinaten of gaat zelfs de magnitude omhoog of omlaag. Het kunnen aanpassen van een plaatsnaam behoort ook tot de mogelijkheden zo leerde @AardbevingNL bij eerder door het KNMI gerapporteerde aardbevingen.

Leidend

De data van het KNMI is voor veel bedrijven, organisaties en instanties leidend en wordt onder meer gebruikt voor rapportages en adviezen aan de Tweede Kamer. Ook bestuurders baseren zich op deze data waaronder burgemeester van Groningen, Peter den Oudsten. Tijdens een raadsvergadering in februari 2015 refereerde hij aan de nu blijkt onjuiste data van het KNMI. Hij zei hij dat de stad Groningen “maar één beving heeft meegemaakt”. Volgens Den Oudsten zou minister Kamp het bovendien “onwenselijk” vinden om de stad Groningen tot aardbevingsgebied te rekenen. De vraag is of bestuurders tot andere inzichten en beslissingen zouden zijn gekomen wanneer de KNMI-data correct zou zijn geweest.